Ingrediente:
- 3 vinete mijlocii
- 150 g ulei
- o lingură oţet
- sare
Mod de preparare:
Pătlăgelele vinete se coc pe jăratic sau pe flacără, la gaz. Se ţin pe foc iute până încep să se moaie şi se
înegreşte coaja. Cât sunt încă fierbinţi, se curăţă cu grijă de coajă, se spală bine în apă rece, ca să nu
rămână nici cea mai mică fărâmitură de coajă înegrită, şi se pun pe un fund de lemn. Se apasă cu mâna
ca să se scurgă apa din ele şi se toacă cu un cuţit de lemn. Se pun într-un castron, se sărează şi se bat bine
cu furculiţa sau cu o lingură de lemn, punând ulei îndeajuns. Oţet şi ceapă tăiată mărunt se pun după gust.
La începutul verii când vinetele sunt încă scumpe, se sporesc cu dovlecei fierţi, în părţi egale, în felul
următor: se aleg dovlecei tineri, fără seminţe, se rad de coajă şi se pun la fiert în apă sărată. Când sunt
gata, se pun într-o pânză să se scurgă bine de apă, cel puţin o oră. După ce s-au scurs, se toacă împreună
cu vinetele şi se pregătesc ca mai sus.
înegreşte coaja. Cât sunt încă fierbinţi, se curăţă cu grijă de coajă, se spală bine în apă rece, ca să nu
rămână nici cea mai mică fărâmitură de coajă înegrită, şi se pun pe un fund de lemn. Se apasă cu mâna
ca să se scurgă apa din ele şi se toacă cu un cuţit de lemn. Se pun într-un castron, se sărează şi se bat bine
cu furculiţa sau cu o lingură de lemn, punând ulei îndeajuns. Oţet şi ceapă tăiată mărunt se pun după gust.
La începutul verii când vinetele sunt încă scumpe, se sporesc cu dovlecei fierţi, în părţi egale, în felul
următor: se aleg dovlecei tineri, fără seminţe, se rad de coajă şi se pun la fiert în apă sărată. Când sunt
gata, se pun într-o pânză să se scurgă bine de apă, cel puţin o oră. După ce s-au scurs, se toacă împreună
cu vinetele şi se pregătesc ca mai sus.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu